“RSV” staat voor Respiratoir Synctieel Virus. Het is een verkoudheidsvirus dat jaarlijks in de winterperiode voorkomt. Een eenmalige infectie met RSV biedt geen blijvende bescherming. Dit betekent dat RSV in hetzelfde seizoen of in de jaren nadien kan terugkomen. Daar waar zuigelingen een bronchiolitis ontwikkelen door RSV, hebben oudere kinderen ouder dan 2 jaar en volwassenen enkel een flinke verkoudheid. Het is dus een winterziekte van de allerjongsten.
RSV is gevaarlijk voor baby's
Een RSV-infectie bij baby’s begint vaak als een verkoudheid met een loopneus, koorts en hoesten. Na enkele dagen ontstaat uitbreiding naar de lagere luchtwegen, waarbij een bronchiolitis ontstaat. Dit houdt enkele dagen aan, waarna de klachten langzaam aan weer verbeteren. Meestal is er spontane genezing na 1 tot 2 weken. De hoest kan nog enkele weken langer duren.
Ongeveer 1 tot 2% van de jonge kinderen moet in het ziekenhuis worden opgenomen, bijvoorbeeld vanwege ernstige ademnood, zuurstofnood, hoestbuien, voedingsproblemen of surinfectie. Zuigelingen jonger dan 2 maanden, zuigelingen met ademstops in de voorgeschiedenis en ex-prematuren zullen vaker worden opgenomen in het ziekenhuis.
Een RSV-infectie kan snel verergeren. Het is daarom belangrijk uw kind goed in de gaten te houden: hoe de ademhaling evolueert, of het drinken achteruitgaat. Neem dringend contact op met uw arts als uw baby ademhalingsmoeilijkheden heeft, niet meer wil drinken of als tong en lippen of huid blauw worden.
Behandeling
Er is geen directe therapie tegen het virus zelf. Wel helpt het om de neus van uw kind goed te spoelen. Soms zijn puffs of aerosols nodig en eventueel medicatie tegen de koorts. Zorg dat uw kind voldoende blijft drinken, eventueel frequenter kleinere beetjes.
Hoe voorkomen?
Uw kunt een RSV-infectie moeilijk voorkomen, omdat het virus erg besmettelijk is. Wel is goede handhygiëne belangrijk om besmetting naar de allerkleinsten te vermijden.